Design The Box competition

Overview
The Box is a new media studio in Trinity College Dublin which seeks to empower refugees through the provision of media training workshops, the co-creation of video content, and the use of an online TV platform. It is managed by CONNECT – the Science Foundation Ireland Research Centre for Future Networks – in collaboration with ALTV. The Box is located in the car park of Trinity’s Phoenix House on South Leinster Street in Dublin 2.

The facilities at The Box are available to students, researchers and staff at Trinity College Dublin for use in their own creative pursuits. The Box also functions as a space for social and collaborative events such as informal meetings, workshops, film screenings and art exhibitions.

Competition
The Box consists of four standard shipping containers which are connected and fixed in place (see images). The exterior appearance is currently plain and industrial, painted green and grey. We are seeking innovative design proposals from artists, designers, architects, craftspeople and others (individuals or groups), to enhance both the appearance and the user experience of The Box.

Students and professionals alike are welcome to submit proposals.

Entrants are encouraged to re-imagine The Box’s exterior aesthetic. There is also scope to structurally extend the roof at the front of The Box, with a view to increasing the usable, sheltered space. [1]
Materials used should be readily available (timber, paint, etc.). Note: The winning designer/design team is responsible for sourcing materials and executing their design. [2]

Entries must include:
1. The Design – visually communicate your idea through sketches, technical drawings, paintings, CAD, etc.
2. The Proposal – a written document supporting your design, which also includes a detailed budget and timeline for the stages of execution.
3. Résumé – a résumé, curriculum vitae or brief summary of any relevant education or experience.

The winning design should:
– Improve the aesthetic of The Box, helping to create a visually attractive and inviting space.
– Be structurally and materially durable in the long term, without the need for maintenance.
– Incorporate ALTV and CONNECT branding into the design. See files below.
– Be in harmony with the mission of The Box.

Resources
The Box_dimensions (pdf)
The Box_photos (pdf)
CONNECT logo suite
ALTV Logo suite

Prizes and budget
The prize for the winning design is €2,000. There is a maximum budget of €3,000 available for the execution of the winning design, including the cost of all materials. Any surplus funds will be reinvested in the workshop program.

Submissions
The closing date for submissions is 4 December 2017. Documents should be clearly organised and well-presented in PDF format, and emailed to The.Box@connectcentre.ie with the subject ‘Design Competition’.

Judging
The winner will be announced on 11 December 2017. A panel of judges will appraise submissions based on:
– Presentation and communication of ideas
– Aesthetic
– Innovation and originality
– Achievability
– Cost-effectiveness

Important information
Electricity is available via standard plug sockets for any tools or appliances needed during the design execution. The Box receives power via cabling from the main Phoenix House building. For safety reasons, designs should avoid completely this electrical connection.

Once announced, the competition winners will sign a contract guaranteeing the completion of their design. The prize will be awarded once the design has been fully executed. In the unlikely event that no suitable design is received, the organisers reserve the right not to award a winner.

Queries
Queries may be directed to The.Box@connectcentre.ie. Please include ‘Query’ in the subject line of your email.

[1] Structural or functional extensions of the building are not a requirement, though they may be desirable. All proposals will be subject to review in accordance with health and safety regulations.
[2] Should the execution involve activity prohibited for insurance reasons, it may be possible to hire a contractor to carry out these tasks.

Design The Box Terms and Conditions (pdf).

CONNECT is the world leading Science Foundation Ireland Research Centre for Future Networks and Communications. CONNECT is funded under the Science Foundation Ireland Research Centres Programme and is co-funded under the European Regional Development Fund. We engage with over 35 companies including large multinationals, SMEs and start-ups. CONNECT brings together world-class expertise from ten Irish academic institutes to create a one-stop-shop for telecommunications research, development and innovation.


ArticlesHomepage Feature